Ostale novosti

Promocija knjige Maria Filipija "Od mira do rata i natrag"

Promocija knjige Maria Filipija "Od mira do rata i natrag"

11. svibnja 2013.

U srijedu, 8. svibnja, u dvorani crkve Sv. mati slobode održana je promocija knjige pjesama „Od mira do rata i natrag“, autora Maria Filipija, stradalnika domovinskog rata, branitelja i izvjestitelja, pjesnika, kompozitora i pjevača, juniorskog prvaka svijeta u dvojcu s kormilarom.

Duhovito vođenim programom, praćenim prezentacijom i autorskom glazbom, proveo nas je kroz svoj život i kroz svoju knjigu, isprepletenim malim i velikim događajima, članovima obitelji, veslanjem, ljubavlju, Zagrebom i Hrvatskom, ratom, stradavanjima i nepravdom, nadom i Bogom.

Njegovi stihovi odišu djetinjom iskrenošću i čistoćom. Prisjetili su nas zagrebačke periferije, prijatelja, škole, blata, potoka, pa raspada svega, rata. Kao što je rekla interpretatorica pjesme majci: „Mario je pjesmu namijenio svojoj majci, ja sam je govorila svojoj majci, a vjerujem da ju je svatko čuo kao pjesmu o svojoj majci“, slično smo doživjeli i ostale pjesme, prepoznajući svoje djetinjstvo, svoje ljubavi, svoje rane i svoju Domovinu. Sukladno Mariovom temperamentu, pjesme su pune usklika,  od naivnog, kalimerovskog „... pa to je nepravda!“ , preko upozoravajućeg, hrabrog i potrebnog „car je gol!“ , te mračnog, crnohumorskog „Ja sam teret“, pa do govora svevremenske mudrosti i poruke onoga koji je dodirnuo smrt (doslovce) i vratio se u život.

J.J.

 

Vezana galerija

Predsjednik Skupštine HAVK Mladost saziva zasjedanje Izborne Skupštine u četvrtak 28. ožujka 2024. u 19 sati u Veslačkoj 26.

Više


Kalendar natjecanja u 2023. godini

Kalendar HVS-aFISA-e.