Prethodno Iz Vjesnika Sljedeće

Zagreb, 5. prosinca 2011.

Kako se napisi o veslanju rijetko pojavljuju u našem tisku, sa zadovoljstvom prenosimo članak o priprema našeg skul četverca, objavljenog 4. prosinca u Vjesniku.

Veslači nastavljaju »spartanske« pripreme na snijegu


Ivan PERŠIĆ
ivan.persic@vjesnik.hr


ZAGREB - U Hrvatskoj nema puno sportaša koji za sebe sa sigurnošću mogu reći da na Olimpijske igre u London 2012. godine idu po medalju. Međutim, hrvatski četverac na pariće u sastavu David Šain, Valent Sinković, Damir Martin i Martin Sinković itekako spadaju u tu kategoriju. Zlatni s lanjskog Svjetskog prvenstva, ove su godine na Bledu osvojili broncu. Konstantno su u samom vrhu ove discipline i pred njima je sezona istine. Sve što su radili bilo je, naravno, podređeno Olimpijskim igrama. Ne samo nastupu na tom velikom natjecanju, nego i uzimanju zlatne medalje.

A za to treba puno trenirati tako da je posada četverca, pod budnim okom njihovog trenera Nikole Bralića već skoro dva mjeseca u punom pogonu. Dva tjedna bili su na pripremama u šibenskom Zatonu, potom su se preselili na zagrebački Jarun, a u subotu idu u austrijski Ramsau na skijaško trčanje. Dakako, to je zanimljiv podatak, ali ne i neuobičajen za naše veslače. Prakticiraju oni to već više sezona, kako bi povećali kapaciteta pluća, koja će tijekom sezone biti pod velikim opterećenjem. Na snijegu će provesti dva tjedna, a oprema za skijaško trčanje uručena im je na priredbi »Veslači veslačima«.

Trener Bralić vrlo je zadovoljan dosadašnjom razinom rada, koju je poremetila tek ozljeda leđa Valenta Sinkovića. Postalo nam je neugodno kada je trener veslača počeo nabrajati pretrčane, odvožene i preveslane kilometre.

»U ukupnoj bilanci dosad imamo 370 preveslanih kilometara i 240 kilometara na biciklu, a čekaju nas još kilometri na snijegu. Potom idemo natrag na Jarun raditi na podizanju izdržljivosti, a 13. veljače izlazimo ponovo na vodu gdje planiramo odraditi 300-400 kilometara«, prebirao je po »spartanskoj« računici trener Bralić.

Vekić ipak neće u četverac

Već je prošle sezone trener Nikola Bralić dao naslutiti da bi četvercu mogao pridružiti još jednog člana radi podizanja kompetitivnosti, ali i zbog mogućnosti potencijalnih ozljeda. Odluka je pala na našeg najboljeg "skifista" Maria Vekića, aki plan se na kraju nije realizirao. Vekić si s 29 godina nije mogao priuštiti žrtvovanje većeg dijela sezone za rad u četvercu, nauštrb samca u kojem je postizao svoje najveće uspjehe. Pogotovo zato što mu nitko ne jamči da će u četvercu i nastupiti. Tako će Bralić u rezervi imati mlade Tonija Urlića i Tomislav Rubinjonija koji su sa Sinkovićima, Šainom i Martinom prošli cijele pripreme. [I. P.]