Ostale novosti

Natjecanja 2017.

Croatia Open

9. travnja 2017.

Za vikend je održana međunardona regata Croatia Open na kojoj je nastupilo podosta ljudi sa odličjima sa svjetske razine. Za nas je to bila prva provjera stanja na međunarodnoj sceni. Luka R., Martin, Valentina, Teuta i Luka B., pobjedama su predvodili naše veslačice i veslače.

 

I u nedjelju je bilo dobro. Manji sa vjetar, tako da su rezultati realni. Prvo su veslali kadeti u grupama. Naši su bili jednom treći i tri puta peti. Najbolje vrijeme izveslali su Lovro Živković i Roko Krmpotić. I ostali su bili solidni. Elena Grnčarovski bila je peta u svojoj skupini samaca za kadetkinje.U finalu c 1x JMB Lovro Šurina je bio treći.

U seniorskim samcima u C finalu nastupili su Lovro Banović (4.) i Mislav Konjuh (6.).

U seniorskim dvojcima na pariće, trci dana s više osvajača svjetskih i olimpijskih medalja najbolji su bili naši Luka Baričević i Martin Sinković s odličnim vremenom 6:17,83. Drugi su bili Estonci Allar Raja i Tonu Endrekson, brončani iz Ria u 4x, a treći mladi Slovenci Miha Aljančić i Nik Krebs. Četvrti su Bili Estonci Kaspar Taimso (također 3. u Riu) i Sten Erik Anderson, peta je bila 3. posada Estonije Joosep Laos i Klaur Kuslab za malo ispred međunarodne kombinacije Luke Radonića i Slovaka Lukaša Babača. Dva izvrsna laka skifista u dublu se nisu najbolje složili.

U finalu B juniorskih dvojaca na pariće teškaši Hrvoje Vrdoljak i Ivan Šarić došli su peti 13 s iza pobjednika. Braća Pap su veslala dvojac bez za seniore kao pripremu za nastup u lakom dvojcu na HVP. 4-JMB u sastavu Marko Runtić, Vito Marčić, Sven Srkoč i Mateo Iviček je dosta zaostao i došao treći u B finalu.

Valentina i Teuta su lako pobijedile u dvojcu na pariće za seniorke. Marta Kostelić bila je treća u B finalu 1xJŽB, a Lorena Vukić i Arija Cvitanović (VK Iktus) bile su odlične 3. u finalu dvojaca na pariće za juniorke, samo 3,4 s iza sestara Jurković iz Ošjaka i 0,74 s iza Austrijanki.

U finalu lakih dublova nastupile su dvije kombinacije Mladost-Korana. Domagoj Šutalo i Zvonimir Soldo bili su 4. a  Fran Zulfikarpašić s Mislavom Cindrićem 6. Između njih se ugurao par Boris Cesarec i Juraj Prokepec. Sva šestorica su kandidati za laki B četverac na pariće. B seniorski četverac bez u kombiniranom sastavu Leon Miklulić, Tomislav Šain, Danijel Plišić i Bernard Samardžić bio je drugi iza posade Partizana.  Juniorski četverac na pariće, kombinacija Frane Gabre, Mihael Girotto, Ivan Šarić i Hrvoje Vrdoljak bio je četvrti s velikim zaostatkom iza pobjednika.

Na regati najbolja vremena od posada iz Hrvatske izveslali su seniorski samci Luka Radonić, Martin Sinković, 2x SMLuka Baričević i Martin Sinković, 2- JM braća Lončarić, Patrik fFrkaš u 1x JMA i kombinacija 4- JMA.

Rezultati na stranici regate

Pogledajte intervjue Darka Zibara s veslačima i izbornikom!

 

8. travnja 2017.

Ovako je to izgledalo u subotu. U ženskom juniorskom skifu je Lorena Vukić s drugim mjestom u kvalifikacijama izborila B finale gdje je bila 3. (9. ukupno) sa vremenom 8:17.

U U23 seniorskom muškom skifu su od naših veslača nastupili Luka Baričević, Mislav Konjik i Lovro Banović. U svakoj od 6 grupa, prvo mjesto je vodilo u finale A, drugo u finale B i treće u finale C.
Luka Baričević je pobjedom u skupini osigurao nastup u A finalu u kojemu je došao čevrti sa vremenom 7:12,83 iza Slovenaca Nika Krebsa (7:03,34) i Mihe Aljančića (7:09,25), te Austrijanca Lukasa Reima (7:10,30). Zanimljivo je da je Srbin Andrija Šljukić, brončani skif sa svjetskog U23 prvenstva u Plovdivu ušao tek u C finale. Mislav Konjik je sa 3. mjestom u skupini osigurao nastup u C finalu gdje je sa svojim novim osobnim rekordom (7:46,14) stigao 6. (ukupno 18.). Lovro Banović je u svojoj skupini bio 4., te nije izborio nastup u popodnevnim finalima. U dvojcu na pariće za mlađe juniore su za mladost veslali Nino Jukić i Brun Zulfikarpašić i Anton Vučinić u kombinaciji sa Trešnjevčanom Lovrom Šurinom. Opet je samo prvo mjesto vodilo u finale A, drugo u finale B i treće u finale C. Anton Vučinić je s Lovrom Šurinom izborio C finale u kojem su za sekundu izgubili 2. mjesto pa su završili na ukupno 15. mjestu. U juniorskom dvojcu na pariće Tutić i Romanić nisu uspjeli izboriti nastup u nekom od finala. 
U juniorskom dvojcu je naš Marko Ukropina nastupio sa Trešnjevčanom Lukom Milićem. Trećim mjestom u kvalifikacijama su izborili B finale u kojemu došli 6. (ukupno 12.) sa vremenom 7:04,09.

Osim U23 veslača, u seniorskom dvojcu su se našli i izvanredni Srbi Miloš Vasić i Nenad Beđik (brončani sa svjetskog prvenstva 2015. u Francuskoj), te su i uvjerljivo pobijedili (6:27,75).
Naš Tomislav Šain je u kombinaciji sa Zadraninom Leonom Mikulićem bio 4. (6:54,42) iza kolega iz čeverca Bernarda Samarđića i Danijela Plišića (6:46,41) i veslača Partizana (6:41,44).

U juniorskom skifu, tradicionalno najbrojnijoj konkurenciji na Croatia Open regati je nastupilo 64 veslača. Budući da je za sve iznad 49 veslača ne moguće napraviti sustav u kojemu se prolazi po plasmanu, juniori su podjeljeni u 10 grupa, a finala A, B i C su se izbarala po vremenu. Naš Hrvoje Vrdoljak je sa 7. vremenom bio prvi koji nije ušao u finale A. Hrvoje je išao 7:49,29, a veslač Partizana Aleksandar Izda je sa vremenom 7:48,61 bio posljednji koji je izborio finale A. Hrvoje je u B finalu osvojio 4. mjesto sa vremenom 7:34,32. Veslač Partizana 2 nije nastupio u B finalu, a ostalih 5 natjecatelja je utrku savršilo sa razmacima od po 2 s. U A finalu muškog juniorskog skifa se pobjednički trojac odvojio od ostalih sudionika finala, te su sva trojica završili unutar 2 s. Pobijedio je Patrik Farkaš (7:15,86) ispred Partizanovog Aleksandra Izde (7:16,28). Treći je bio Karlo Habuda (Croatia2) sa vremenom 7:17,47.

Dok se Valent još oporavlja od ozljede, Martin Sinković je nastupio u seniorkom samcu. U finale je ušao rutinskom pobjedom u kvalifikacijama. U finalnu utrku je ušao dosta ležerno, ali se sabrao i sa vremenom 6:52,68 pobijedio Srbina Marka Marjanovića (6:54,50) i ostale sudionike. Marko Marjanović je vlasnik brojnih medalja sa svjetskih i europskih prvenstava i svjetskih kupova.

Konkurencija od 37 lakih seniorskih samaca je podijeljena u 5 grupa po 6 i jednu od 7 veslača. Prvo mjesto vodi među prvih 6 (finale A), drugo među drugih 6 (finale 😎 i treće među trećih 6 (finale C). Luka Radonić je pobjedom protiv Austrijanca Matthiasa Taborskog izborio ulazak u finale A, a Luka Pap je ipred Trešnjevkinog Ivana Pavlaka zaradio nastup u C finalu. Najzanimljivija utrka eliminacija je bila utrka u kojoj se našlo 7 najboljih hrvatskih lakih U23 veslača. U utrci u kojoj su se našla čak tri naša veslača (Zvonimir Soldo, Fran Zulfikarpašić i Marko Pap) je najbolji bio Trešnjevkin Boris Cesarec koji je izborio ulazak u finale. Dominik Šutalo iz VK Korane je izborio B finale, a naš Zvonimir Soldo C. Ovako je izgledao poredak s vremenima:

1. Boris Cesarec (VK Trešnjevka) - 7:50,60
2. Dominik Šutalo (VK Korana)  - 7:55,98
3. Zvonimir Soldo (HAVK Mladost) - 8:00,00
4. Juraj Prokopec (VK Jarun) - 8:08,27
5. Fran Zulfikarpašić (HAVK Mladost) - 8:14,26
6. Mislav Cindrić (VK Korana) - 8:15,64
7. Marko Pap (HAVK Mladost) - 8:35,91


U A finalu lakih samaca je Luka Radonić sa vremenom 6:56,41 pobijedio svog idola, Slovaka Lukasa Babača (7:00,14) i Slovenca Rajka Hrvata (7:02,06). Lukaš Babač je aktualni europski prvak i brončani sa svjetskog prvenstva, a osim toga ima i ukupnu pobjedu u svjetskom kupu 2015. godine i brojne medalje sa svjetskih i europskih prvenstava i svjetskih kupova. Rajko Hrvat je prošle godine bio 3. na europskom, a 4. na svjetskom prvenstvu i 2. ukupno u svjetskom kupu. Također ima i medalje od prijašnjih godina. U C finalu je Zvonimir Soldo došao 3. (ukupno 15.) sa vremenom 7:24,80, a Luka Pap šesti (ukupno 18.) sa vremenom 7:41,13.

U ženskom seniorskom su od naših nastupile Valentina Plejić i Teuta Lea Stojaković. Bez poteškoća su izborile finale u kojem je Tina pobijedila i obranila naslov sa vremenom 7:67,91. Teuta je sa vremenom 8:04,71 došla peta. Četvrta je vila Alja Škrlj iz Izole koja je Teutu pobijedila za 6 stotinki sekunde (8:04,71).

Marta Kostelić i Lana Trbović su u dvojcu na pariće za mlađe juniorke izborile A finale u kojemu su zauzele 6. mjesto.

Kod kadeta nije bilo sustava eliminacija već su podijeljeni u grupe, te je pobjedniku svake grupe dodjeljena zlatna medalja. Elena Grnčarovski i Reina Rimbaldo su bile 5. u svojoj grupi dvojcu na pariće za kadetkinje. U drugoj najbrojnijoj disciplini (56 natjecatelja), skifu za kadete su od naših nastupili Lovro Živković, Marin Marinac, Ivor Huzjak Knežević , Roko Krmpotić, Timon Milin, Ivan Augustinov i Matej Galić. Samo su se u jednoj skupini našla dvojica mladostaša. To su bili Roko Krmpotić koji je zauzeo drugo mjesto u skupini i Timon Milin koji je u istoj skupini završio na trećem mjestu. Lovro Živković i Marin Marinac su u svojim skupinama osvojili 3. mjesta, Ivor Huzjak Knežević 4. mjesto, Matej Galić 5., a Ivan Augustinov 6 mjesto.

LR

 

7. 4. 2017.

Sutra počinje Croatia Open, najveća međunarodna regata u Hrvatskoj. Očekuju se zanimljive utrke, prvo u malim čamcima u subotu, a zatim u nedjelju i neke nove kombinacije u većim posadama. Svi naši/e su dobro pripremljeni te se nadamo dobrim rezultatima. 

 

Pogledajte zanimljive intervjue Darka Zibara s veslačima i izbornikom!

 

Vezana galerija