Ostale novosti

Natjecanja 2017.

Hrvatsko veslačko prvenstvo za seniore i veterane

29. travnja 2017.

1. 5. 2017.

Bodovanje, kategorizacije i brojnost seniora

Usporedba rezultata bodovanja 2016. i 2017. Ove godine su seniori Mladosti ostvarili rekordna 72, 60 boda te već sada imamo 2 boda više od ukupnog broja drugoplasiranje Trešnjevke s prošlog prvenstva. No to ne znači da smo mi toliko dobri. Problem je što osim u Zagrebu skoro da nema seniora, pa makar to bili polurekreativci. Na primjer Krka nije prijavila niti jednu posadu! Srećom je tajništvo HVS-a na vrijeme poslalo zahtjev za izmjenu kategorizacije za veslanje zbog specifičnih uvjeta te vrijedi nova kategorizacija za olimpijske i neolimpijske discipline. To nije samo bitno za veslače i klubove koji osvoje kategorizaciju nego i za cijeli savez. Kad se dijele sredstva u obzir se uzima međunarodna rasprostranjenost sporta (tu smo osrednji), rezultati na međunarodnoj razini (tu smo odlični), broj kategoriziranih sportaša i broj registriranih sportaša, a ova dva posljednja uvjeta možemo sami popraviti. Stoga je žalosno čuti izjave da neki neće dolaziti pomagati drugima osvojiti kategoriju kad nam je svima u interesu podići razinu vrednovanja veslanja. Treba razmisliti o pomoći klubovima izvan Zagreba, ali i o kažnjavanju onih koji ne dolaze na prvenstva. O mnogim pitanjima koja se tiču seniorskog veslanja odluke ravnopravno donose i oni koji seniore uopće nemaju niti se trude da ih zadrže, ako su ih uopće imali. Također u kalendaru ne bi trebala biti niti jedna regata barem tri tjedna prije nacionalnog prvenstva. Očekujemo da će HVS pokrenuti raspravu na ovu temu.

Mladost će se i dalje truditi zadržati što više seniora u treningu te im omogućiti veslanje i nakon završetka natjecateljske karijere. Netko treba voditi klubove, a to najbolje mogu sami sportaši.

 

30. 4. 2017.

Na Hrvatskom veslačkom prvenstvu za seniore i veterane u seniorskoj konkurenciji je bilo 14 utrka, a osvojili smo 7 prvih, tri druga i jedno šesto mjesto!Očekivane pobjede ostvarili su Luka Radonić u oba samca, za teške i lake, Martin Sinković i Luka Baričević u dvojcu i četvercu na pariće. Četverac na pariće su još veslali Tomislav Šain i Lovro Banović. Valentina Plejić je bila prva u samcu za seniorke, braća Marko i Luka Pap u dvojcu bez kormilara za lake (odlični drugi za teške). Osmerac su veslali Marko Ukropina, Hrvoje Vrdoljak, Stjepan Matić, Luka Radonić, Tomislav Šain, Luka Baričević, Martin Sinković, Vedran Radonić s kormilarom Filipom Čehom. Druge su uz Papove bile Lorena Vukić i Teuta Lea Stojaković te dvojac na pariće za lake - Zvonimir Soldo i Fran Zulfikarpašić (za 0,42 s). Mislav Konjik je bio šesti u samcu za seniore, jedinoj disciplini u kojoj smo imali dvije posade. Nedostajali su nam  Filip Jurina i povratnik Valent Sinković. 

Veterani su nastupili masovno i osvojili puno medalja. Pokazali smo da se može biti dobar klub u svim kategorijama. 

Poveli smo s velikom prednošću prije nastavka za mlađe kategorije u srpnju:

1. HAVK MLADOST 72,60

2. VK IKTUS 30,60 

3. VK TREŠNJEVKA 28,80

Čestitamo svima na odličnim utrkama! 

Nakon regate otišli smo u klub na druženje uz roštilj. 

 

 

 

Fotografi (za sada, redom kako su fotorafije dospjele): Morana Marinčić, Radovan Radonić, Klaudio Pap, Zdravko Gajšak i Manuela Sinković.

 

29. 4. 2017.

U subotu su po prvi put nastupile posade veteranskih mix dvojaca na pariće, a zatim i muških četverca na pariće. Rezultate možete vidjeti dolje.

 

28. 4. 2017.

U subotu i nedjelju na Jarunu se održava Hrvatsko veslačko prvenstvo. U subotu su trebale biti prednatjecanja i dvije veteranske utrke, ali zbog malog broja prijava(!) veslat će se samo veteranske utrke. Ove godine prijavljena su četiri seniorska osmerca, ali i dalje zabrinjava slab odaziv. Seniorsko prvenstvo je odvojeno od juniorskog te je bilo za očekivati da će svi dobri juniori nastupati i za seniore. Bitno je da nastupi što više veslačica i veslača jer samo tako možemo povećati broj kategoriziranih sportaša. Na primjer u kajaku i kanuu, koji imaju lošije međunarodne rezultate, nastupaju svi registrirani, čak i polurekreativci. Tako svaki pobjednik na seniorskom prvenstvu stječe treću kategoriju, a to ne znači mnogo samo sportašu i njegovom klubu nego i tom sportu.

U nedjelju finalne utrke počinju u 9 sati, a sve završava osmercem seniora u 12:20. I bez Valenta koji je počeo s laganim treninzima nadamo se uvjerljivoj pobjedi. 

Tko nastupa možete vidjeti u Pojedinačnom stanju prijava. 

Redoslijed finalnih utrka.

Pojedinačno zbirno stanje prijava.

 

GN

 

Vezana galerija