Ostale novosti

Novosti

Boris Beljak dobio nagradu za životno djelo Hrvatske narodne udruge

18. studenog 2011.

Zagreb, 19. studenog 2011.

15. studenog ove je godine u Los Angelosu naš počasni član Boris Beljak dobio nagradu za životno djelo. Nagradu je na gala večeri dodijelila Hrvatska narodna udruga - Croatian National Association, krovna udruga hrvatskih udruga Los Angeloskog okruga. Boris je veliki dobrotvor i prijatelj našeg kluba, ali i naš veslač, koji je mnogo puta veslao veteranske utrke za naš klub. Rođeni Zagrepčanin, kao dvadesetogodišnjak je 1949. regrutiran u mornaricu bivše Jugoslavije. Kao vrstan svestrani sportaš i odličan veslač dodijeljen je sportskoj četi, te je kao član osmerca splitskog Mornara pobijedio na državnom prvenstvu i izborio nastup na Olimpijskim igrama 1952. u Helsinkiju. U kvalifikacijama je osmerac postavio svjetski rekord, međutim, u nastavku nije izborio finale. Cijeli je osmerac nakon Olimpijskih igarao emigrirao u Kanadu.

Boris se hrabro prihvaćao svakog posla, a najviše je uspjeha imao u strojarstvu. Oženio se i preselio u Kaliforniju gdje je pokrenuo uspješnu privatnu tvrtku, A & M, koja izrađuje dijelove za avionsku i raketnu industriju, a koja sljedeće godine slavi pedesetu obljetnicu. Kad se posao dobro "uhodao", Boris se vratio veslanju, sada veteranskom. Redovito nastupa na najjačim svjetskim veteranskim regatama, mnogo puta osvojivši neslužbenu titulu svjetskog prvaka u svojoj kategoriji. Zanimljivo je da je na regati u Henley-u uzastopce osvojio 16 zlatnih medalja, odnosno pobijedio u 42 uzastopna dvoboja protiv najboljih svjetskih veterana u kategoriji!

Kao politički emigrant ushićeno je dočekao samostalnu Hrvatsku, te je jedva dočekao trenutak da se pojavi u hrvatskom dresu, te nije čudo što su mu njegova dva sina čestitku za primljeno priznanje poslali upravo na takovoj fotografiji!