Članstvo

Počasni članovi

Boris Beljak, 1930. - 2013.

12. prosinca 2011.

Rođeni Zagrepčanin, kao dvadesetogodišnjak je 1949. regrutiran u mornaricu bivše Jugoslavije. Kao vrstan svestrani sportaš i odličan veslač dodijeljen je sportskoj četi, te je kao član osmerca splitskog Mornara pobijedio na državnom prvenstvu i izborio nastup na Olimpijskim igrama 1952. u Helsinkiju.

U kvalifikacijama je osmerac postavio svjetski rekord, međutim, u nastavku nije izborio finale. Cijeli je osmerac nakon Olimpijskih igarao emigrirao u Kanadu.

Boris se hrabro prihvaćao svakog posla, a najviše je uspjeha imao u strojarstvu. Oženio se i preselio u Kaliforniju gdje je pokrenuo uspješnu privatnu tvrtku, A & M, koja izrađuje dijelove za avionsku i raketnu industriju, a koja sljedeće godine slavi pedesetu obljetnicu. Kad se posao dobro "uhodao", Boris se vratio veslanju, sada veteranskom. Redovito nastupa na najjačim svjetskim veteranskim regatama, mnogo puta osvojivši neslužbenu titulu svjetskog prvaka u svojoj kategoriji. Zanimljivo je da je na regati u Henley-u uzastopce osvojio 16 zlatnih medalja, odnosno pobijedio u 42 uzastopna dvoboja protiv najboljih svjetskih veterana u kategoriji!

Kao politički emigrant ushićeno je dočekao samostalnu Hrvatsku, te je jedva dočekao trenutak da se pojavi u hrvatskom dresu.

15. studenog 2011. u Los Angelesu Boris je dobio nagradu za životno djelo. Nagradu je na gala večeri dodijelila Hrvatska narodna udruga - Croatian National Association, krovna udruga hrvatskih udruga Los Angeleskog okruga.

15. studenog ove je godine u Los Angelesu naš počasni član Boris Beljak dobio nagradu za životno djelo. Nagradu je na gala večeri dodijelila Hrvatska narodna udruga - Croatian National Association, krovna udruga hrvatskih udruga Los Angeleskog okruga.

Boris Beljak na čestitci prigodom nagrade za životno djelo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Čestitka Borisovih sinova.

 

 

 

 

 

Naučite veslati uz najbolje! 

Za detaljne informacije kliknite VIŠE.

Više

Kalendar natjecanja u 2023. godini

Kalendar HVS-aFISA-e.