Članstvo

Počasni članovi kluba su članovi koji su svojim radom i/ili sportskim uspjesima zaslužili ovo priznanje.

Počasnim članom kluba postaje se odlukom Upravnog odbora kluba.

Popis počasnih članova:

1. Emanuela D'Alessandro   13. Mihajlo Justinijanović †
2. Pravomil Barin †   14. Oliver Martinov
3. Boris Beljak    15.. dr. sc. Nenad Mikulić
4. Boris Belačić †   16. Željko Plaščar †
5. Nikola Bralić   17. Duško Ante Rakić 
6. dr. sc. Nikola Čupin    18. Ninoslav Saraga
7. Miroslav Dubravčić    19. Martin Sinković
8. Zoran Emeršić   20. Valent Sinkovioć
9. Miljenko Finderle   21. dr. sc. Tomislav Smoljanović
10. Toma Grego †   22. prof. dr. sc. Branko Vuletić †
11. Dragomir Drago Jukić   23. Miroslav Zdilar
12. dr. sc. Vladimir Lasić †      

Emanuela D’Alessandro rođena je u Rimu, 9. studenoga 1960., a na sveučilištu Luiss” u Rimu 1984. godine je završila je studij političkih znanosti. Od tada je radila na diplomatskim poslovima, a u Hrvatsku je došla u jesen 2011. godine kao veleposlanice Republike Italije. Nakon tri godine i osam mjeseci rada u Hrvatskoj postaje prva žena savjetnica za diplomatske poslove predsjednika Republike Italije Sergia Mattarella. 

Emanuela se učlanila se u naš klub prije nego je riješila smještaj u Zagrebu te postala jedna od najaktivnijih članica naše veteranske grupe. Nastupala je na brojnim veteranskim regatama. Sudjelovala u pripremi prve regate Osmerci na Savi i uz njezinu pomoć regata je uvrštena u posebne sportske priredbe grada Zagreba. Očekujemo da će unatoč zauzetosti na novom poslu povremeno naći vremena za druženje s nama. 

Više

Pravomil Barin rođen je  14. veljače 1927. u Prvić Luci kraj Šibenika, diplomirani je ekonomist, član HAVK Mladost od 1946. godine. Bio je predsjednik HAVK Mladosti od 1985. do 2007. godine i bio je počasni predsjednik kluba.

Više

Boris Beljak uspješan je veslač, olimpijac, iseljenik, poslovni i obiteljski čovjek, dobrotvor. Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske narodne udruge iz Los Angelesa. Nakon osamostaljenja Hrvatske Boris intenzivno surađuje s našim klubom, vesla s našim veteranima, sudjeluje u klupskom životu i potpomaže klub. 

Više

Rođen 1952. u Prisoju kod Sinja. Kao srednjoškolac vesla u VK Gusaru u Splitu. Od 1971. studira na Fakultetu za fizičku kulturu i vesla za VK Trešnjevku gdje i počinje raditi kao trener. Prof. Laštovica preporuča ga kao jednog od najboljih i najperspektivnijih studenata, te od 1974. radi u klubu kao trener, a od 1977. kao glavni trener. Završio je i dvomjesečno obrazovanje za vrhunske trenere u organizaciji FISA-e u Banolesu, te pohađao niz FISA trenerskih seminara. Posljednjih godina i sam predaje na seminarima, uglavnom s temama fizičke pripreme veslača, tehnike zaveslaja i namještanja čamaca. Nakon osvajanja četiri naslova svjetskih prvaka FISA ga 2015. proglašava za najbiljeg trenera te godine u svijetu. Vrhunac karijere je ipak osvajanje zlatne olimpijske medalje s braćom Sinković u Riu. To je s njima ponovio u Tokiju 2021., ali u dvojcu bez kormilara. Iako je 0d 1. siječnja 2021. u mirovini i dalje trenira braću Sinković i htio bi ponovio medalju u Parizu, opet u dvojcu na pariće. 

Ukupno je kao trener osvojio dvije zlatne olimpijske medalje, jednu srebrnu, šest zlatnih svjetskih medalja, dvije srebrne i dvije brončane medalje.

Popis svih uspjeha.

Više

Jedan od najtrofejnijih veslača kluba. Treći na Prvenstvu Evrope 1958. u 4+, peti na prvenstvu Evrope 1959. u 4+, šesti na Olimpijskim igarma u Rimu 1960. u 2-, prvak Države tko zna koliko puta. Veliki životni optimist. Diplomirani je inženjer eletkrotehmiike, doktor znanosti. Bavi se energetikom, posebno obnovljivim izvorima energije iz biomase. Vodi vlastitu tvrtku OKIT s osnovnom djelatnošću u području energetike i informatike.

Više

Miroslav Dubravčić, nadimkom Žika, bio je izuzetan sportaš i izuzetan čovjek.

U četiri različita sporta bio je reprezentativac bivše države: u studentskoj odbojci, veslanju (bio je rezerva na OI u Londonu 1948.), u nogometu (studentskom, a jednu je utakmicu odigrao i za A reprezentaciju) te u ragbiju. Po završetku aktivne sportske karijere ostaje u sportu kao sportski radnik, funkcionar u VSZ-u, klubu, kao veslački sudac, hakler i tenisač rekreativac.

Radio je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje i u bivšem Jugoslavenskom naftovodu, danas Janafu.

Ženio se četiri puta i ima četvero djece.

Imao je izuzetan broj dugogodišnjih prijatelja, a do kraja života neobično lako stjjecao je i nova.

Više


Miljenko Finderle - Fifi bio je višestruki prvak bivše Jugoslavije u različitim veslačkih disciplinama, dvostruki prvak Zagrebačkog sveučilišta u krosu, dva puta sedmi na atletskim prvenstvima Jugoslavije u srednjoprugaškim disciplinama, nastupao je i kao skijaš. Jedan je od osnivača i igrača rugby kluba Mladost. Jedan je od prvih međunarodnih veslačkih sudaca s naših prostora, a bio je i član Vijeća Međunarodnog veslačkog saveza te član komisije Hrvatskog olimpijskog odbora. Kao funkcionar sudjelovao je na osam olimpijskih igara i tridesetšest svjetskih veslačkih  prvenstava. Vjerojatno je najzaslužniji pojedinac za izgradnju RSC Jarun. Bio je dobitnik Republičke nagrade "Franjo Bučar" za životno djelo, dobitnik srebrnog pladnja organizacije FISA za doprinos veslanju u svijetu te doživotni počasni predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza

Više

Toma Grego rođen je 1924. u Omišlju na Krku, a veći dio života proveo je u Zemunu. Za vrijeme II. svjetskog rata kao gimnazijalac deportiran je u logor u Austriji. Nakon rata se vratio u Zemun, završio gimnaziju i arhitektonski fakultet. U vojsci u Puli i u Splitu počeo se baviti veslanjem, a veslanjem se nastavio baviti cijeli život. Nakon gotovo pola stoljeća rada u veslačkom klubu Galeb u Zemunu, pred početak Domovinskog rata preselio se u Zagreb i odmah se uključio u naš klub kao trener kadeta. Do zadnjeg dana života predano je radio s mladima ostavivši dubok trag u klubu, veslanju i u svima koji su ga poznavali.

Više

Mihajla Justinijanovića Klub će  pamtiti kao neumornog pokretača klupskih događaja. Dugo godina bio je član upravnog odbora kluba, a u nekoliko mandata bio je podpredsjednik i predsjednik kluba. Na godišnjoj skupštini kluba 2007. dodijeljena mu je plaketa za životno djelo.

Više

Dr. sc. Vladimir Lasić, rođen je 1938.godini u Zagrebu, diplomirani ekonomist, doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1997. godine.

Član je Mladosti od proljeća 1953., a od 1954. do 1966.godine bavio se regatnim veslanjem. Trenirao je i natjecao se u samcu, dvojcu na pariće, dvojcu s kormilarom, četvercu s kormilarom i osmercu. ..

Više

Oliver Martinov rođen je u Zadru 1975., gdje počinje veslati u VK Jadranu. Tamo postiže i prve veslačke uspjehe. U listopadu 1997. postaje član HAVK Mladosti gdje ostvaruje svoje najveće rezultate. 2006. i 2007. vesla u VK Trešnjevci.

Završio je stručni studij smjer fizička priprema sportaša na kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

Oženjen je, otac dvoje djece, a trenutno je voditelj u VELPRO, veleprodaji Konzuma.

Više

Nenad Mikulić rođen je u 1946. u Zagrebu. Dugogodišnji je član Upravnog odbora, zatim predsjednik Nadzornog odbora, a od proljeća 2011. predsjednik Skupštine Kluba.

Više

Željko Plašćar, dipl. ing. arh. 

Rođen je u Zagrebu, 18. svibnnja 1936. gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju - V. mušku. U Zagrebu je završio i arhitektonski fakultet. Diplomirao je u klasi prof. Neithardta.
Veslao je u AVK Mladosti od 1952. do 1960. godine. Od 1957. do 1960. godine bio je prvak države u četvercu bez i četvercu sa kormilara i član veslačke reprezentacije Jugoslavije. Na Eurposkom prvenstvu u Poznanu 1958. bio je treći u 4+, sljedeće godine peti na prvenstvu Europe u Maconu i pobjednik međunarodne regate u Lecu - Italija.

Više

Ante Rakić, za nas u klubu poznatiji kao Duško, rođen je 6. lipnja 1932. godine u Šibeniku, a diplomirao je arhitekturu 1955. godine na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Duško je sudjelovao na četrdesetak arhitektonskih natječaja na kojima je često bio nagrađivan. Autor je knjige o arhitekturi kroz pet tisuća godina, “Opća povijest arhitekture – od pra-arhitekture do anti-arhitekture”, koju je napisao za studente Likovne akademije u Zagrebu, Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Dobitnik je nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata “Viktor Kovačić” 2008. godine za doprinos domaćoj arhitektonskoj i umjetničkoj sceni. 

U klubu je desetljećima bio aktivan veslački radnik, član uprave kluba, potpresjednik kluba, izvrstan govornik uvijek spreman za poneku zanimljivu priču, tenisač, sudionik brojnih Savadona i strastveni kartaš bele. Veslači ga pamte i po izvrsnom čaju koji je spremao nakon nedjeljnog trčanja ili regata.  

 

Više

Ninoslav je rođen 1969. u Osijeku, gdje se i počeo baviti veslanjem u osječkom Iktusu. U listopadu 1992. dolazi u Zagreb i postaje član HAVK Mladosti gdje postiže svoje najbolje rezultate.

Oženjen je i ima troje djece. Trenutno je član Nadzornog odbora kluba, a od 30. 4. 2019. i predsjenik Stručnog odbora.

Više

Tomislav Smoljanović rođen je 1977. u Splitu gdje je maturirao i veslajući u splitskom Gusaru postigao prve svjetske reultate.Upisavši medicinski fakultet u Zagrebu preselio se u Zagreb i u Mladosti ostvario najznačajnije natjecateljske rezultate, među ostalima treće mjesto na Olimpijskim igrama 2000. u Sidneyu i drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Luzernu 2001.

Član je FISA-ine komisije za veslanje osoba s invadilitetom. Doktorirao je i specijalizirao ortopediju. Uz rad s pacijentima bavi se znanošću te je objavio niz znanstvenih radova.

Više

Rođen 1937, aktivno veslao 1954.-1958. Radio je kao redovni je sveučilišni profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnik je Godišnje državne nagrade za znanost za 2000. za knjigu «Prostor pjesme».

Više

Miro Zdilar, rođen 1938., vjerojatno je čovjek koji je doveo najviše budućih veslača u HAVK Mladost. Radeći desetak godina kao trener škole veslanja vrijedno je obilazio zagrebačke škole i propagirao veslanje. Sam je vodio školu veslanja, njemu svojstvenom preciznošću, strpljivošću i upornošću. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Radi u vlastitom odvjetničkom uredu.

Više