Članstvo

Počasni članovi

Miroslav Zdilar

24. prosinca 2011.

Miro Zdilar, rođen 1938., vjerojatno je čovjek koji je doveo najviše budućih veslača u HAVK Mladost. Radeći desetak godina kao trener škole veslanja vrijedno je obilazio zagrebačke škole i propagirao veslanje. Sam je vodio školu veslanja, njemu svojstvenom preciznošću, strpljivošću i upornošću. Generacije je naučio kako nositi vesla, sjesti u čamac, kako veslati, izgraditi higijenske navike.

I sam je veslao te je bio jedan od posljednjih trapera koji su u triplu preklopne građe istraživali Savu i njene rukavce. Igrao je i stolni tenis i godinama organizirao prvenstvo kluba u stolnom tenisu. S uređenjem Save i premještanjem veslačkih aktivnosti na Jarun, on je prešao na tenis. Zbog njegove točnosti U klubu se pričalo da se top s Griča nedjeljom ravna po dolasku Mire Zdilara u klub.

Koliko je Miro bio cijenjen u veslanju govori i podatak da je, nakon što je i sam položio trenerski ispit na zagrebačkom DIF-u, današnjem kineziološkom fakultetu, honorarno radio kao asistent profesora Jaroslava Laštovice i ispitivač za veslačke trenere.

Prije veslanja Miro se bavio košarkom te je bio član juniorske momčadi KK Lokomotive koja je osvojila prvenstvo Jugoslavije. Iako je studirao pravo, nije se libio niti jednog posla, te je redovito radio preko studentskog servisa. Posebno se bavio statiranjem u kazalištu i na filmu. Cijeli život živi u centru Zagreba. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, odvjetnički ured mu je dva bloka dalje, a stan još sto metara dalje. Kao pravnik sudjelovao je u stvaranju pravne potke našeg kluba i zastupao klub kad god je zatrebalo.


Miroslav (treći s desna, stoji, s kravatom) na Sljemenu s osmercem podmlatka 1962.

 

Vezana galerija