Članstvo

Počasni članovi

dr. sc. Tomislav Smoljanović

26. prosinca 2011.

Tomislav Smoljanović rođen je 1977. u Splitu gdje je maturirao u  u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji «Don Frane Bulić». Veslao je u splitskom Gusaru i već kao junior postigao svjetske rezultate, a kad je upisao medicinski fakultet u Zagrebu i preselio u Zagreb, došao je u HAVK Mladost gdje je ostvario najznačajnije natjecateljske rezultate. (vidi njegov vlastiti osvrt na te godine na stranicama VK Gusara).

Najveći uspjesi (svjetliji tekst su rezultati postignuti u VK Gusar, Split, tamniji u HAVK Mladost):

  • drugi u dvojcu s kormilarom na svjetskom juniorskom veslačkom prvenstvu u Poznanu 1995., Poljska,
  • prvi u osmercu u Svjetskom veslačkom kupu, München 2000. i 2001., Njemačka,
  • treći u osmercu na OI Sydney 2000., Australija, drugi u osmercu na SP u Luzernu 2001., Švicarska,
  • drugi u osmercu u Svjetskom veslačkom kupu, Seville 2001., Španjolska i München 2003., Njemačka,
  • treći u osmercu u Svjetskom veslačkom kupu, Milano 2003., Italija,
  • prvi u osmercu Henley Royal Regatta, The Grand Challenge Cup, Henley 2001., Velika Britanija
  • prvi u osmercu , Windermere Cup, Seattle 2001., SAD

 

Tomislav je oženjen i ima dvoje djece. Član je Upravnog odbora HAVK Mladost od ožujka 2018. Član je Odbora Sportske medicine u FISA-i.

2008. je doktorirao, a 2009. položio specijalistički ispit iz ortopedije. Trenutno radi kao specijalist ortopedije, bavi se znanošću te je kao autor ili koautor objavio sedamdesetak radova; znanstveni je novak-viši asistent pri Katedri za ortopediju na projektu Akademika Marka Pećine pod naziom „Genska terapija mineraliziranih tkiva“, znanstveni je suradnik u području biomedicine i zdravstva. Uz to je stalni sudski vještak i međunarodni medicinski i tehnički klasifikator za osobe s invalidnošću u veslanju Svjetske veslačke organizacije.

Zanimanje i odobravanje svjetske javnosti zadobio je nizom upozorenja na štetne nuspojave u primjeni proteina za ispunu kostiju, široko primjenjivanog pri liječenju kralježnice, a za koji je proizvođač Medtronic, Minneapolis, vodeći svjetski proizvođač u tom području, tvrdio da nema štetnih posljedica. Nakon što su Tomislavova upozorenja ignorirana pa opovrgavana, provjerena su i potvrđena od nekoliko američkih univerziteta i konačno opće prihvaćena. Pogledajte članak iz The New York Times Business-a i iz domaćeg tiska te sa T-Portala!

Dobitnik je nekoliko priznanja za sportski i stručni rad među kojima bismo izdvojili Državnu nagradu športa "Dr. Franjo Bučar".

 

Vezana galerija

Naučite veslati uz najbolje! 

Za detaljne informacije kliknite VIŠE.

Više

Kalendar natjecanja u 2023. godini

Kalendar HVS-aFISA-e.