O veslanju

Tehnika veslanja

21. prosinca 2011.

Postoji samo jedna tehnika - dobar zaveslaj prilagođen veslaču. Kroz povijest veslanja postojale su razne tehnike. Često su se kopirali pobjednici bez kritičkog promišljanja zašto pojedina posada vesla baš tako kao vesla. Danas, kad je znanje dostupno svima, zavjeslaj je postao sličan. Treneri koji razmišljaju prilagodit će zaveslaj koristeći najbolje karakteristike svojih veslača, te će iz toga slijediti tehnilka pojedine posade. Ponekad neće najbrže veslati posada s najbržim pojedincima u malim čamcima, nego najbolje usklađena posada. Srećom veslanje je mjerljiv sport. Postoji niz uređaja koji trenerima i velačima omogućuje bolje razumijevanje, no to zahtjeva dodatno zalaganje trenera i pratećeg osoblja. U sportski razvijenim zemljama postoje instituti za sport u kojima radi mala vojska stručnjaka. Mi nemamo ništa slično, ali možemo koristiti dostupna znanja.

U prilogu je prezentacija Fizika zaveslaja s trenerskog seminara u Puli 2011.

Za dobru tehniku potrebno je imati dobro namješten čamac. To je obrađeno u predavanju Namještanje čamaca koje je Nikola Bralić održao u Ljubljani 2010. godine.

Ipak najviše ćete moći naučiti čitajući članke na stranicama Biorow autora Valerya Kleshneva s Britanskog instituta za sport, na stranicama Rowing New Zealand, ...