Povijest

Četrdesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća u tadašnjem veslačkom klubu Uskok, kasnije Sloboda, danas Zagreb, kao veslač, kormilar, trener i funkcionar djelovao je Slaviša Čanić. Uz aktivan rad u veslanju, prikupio je i spremio mnoštvo dokumenata, zapisnika, novinskih izrezaka, pisama.  Zahvaljujemo  njegovom nećaku, gospodinu Zvonimiru Čaniću, koji nam je poklonio dotičnu dokumentaciju. Donosimo prve dojmove.

Više

Sile osovine su tijekom II. svjetskog rata planirale održati nekoliko međunarodnih regata pod nazivom

Prva regata je održana u Berlinu 1941. godine. Sudjelovali su i veslači iz NDH.

Više

Razgovor s Icom Ulrichom, 11.7.2019. u Tkalči

Ico Urlich jedan je od najboljih veslača Hrvatske krajem četrdesetih i ranih pedesetih godina dvadesetog stoljeća. Dok se o podvigu osmerca Mladosti koji je osvojio četvrto mjesto na prvenstvu Europe u Maconu, 1950. s pravom dosta pisalo, isto, četvrto mjesto dvojca bez kormilara, Urlicha i Klarića, jedva se spominjalo. Razgovarajući  s Icom prelazilo se s teme na temu, ne vremenskim slijedom, već slijedom asocijacija. Pokušao sam opisane događaje poredati u vremenu, vjerojatno neke netočno.

J.J.

Više

Dok smo još pod dojmom trostruke pobjede našeg četverca na pariće u Svjetskom kupu 2012. godine, a uoči Olimpijskih igara u Londonu i nastupa našeg četverca na pariće i samca, zanimljivo je pročitati kako se veslalo na olimpijskim igrama davne 1900. godine. Tko je vjerojatno jedini nepoznati olimpijski pobjednik novog vijeka? Tko je najmlađi natjecatelj na olimpijskim igrama svih vremena?

Saznajte iz priče Pere Zlatara "Gdje je najmlađi slavodobitnik?", a iz zbirke putopisa "Otključani globus"!

Zahvaljujemo gospodinu Peri Zlataru i njegovom sinu Jerku (također bivšem veslaču) na dozvoli za objavu priče na našoj stranici!

Više

Jedan od veslačkih događaja o kojima se do 1971. najviše slušalo od sudionika bio je dvoboj veslačkih reprezentacija Hrvatske i Mađarske tijekom drugog svjetskog rata. Kako su se regate  održavale u zaista posebnim, ratnim uvjetima, sjećanja sudionika su bila vrlo živa i zanimljiva, međusobno slična, ali i različita. Održana su dva dvoboja: 1943. godine na Savi u Zagrebu i 1944. godine na Dunavu u Budimpešti i opet na Savi u Zagrebu.

Pripovjedači su (bili) skifist Zdenko čika Halmbek, rimen veslači Darko Majnarić Špeko, Boris Flego, Ico Ulrich, Miroslav Rup, Nikica Turković, a izvješća vođe puta u Budimpeštu, Frana Košćaka imamo u tiskanom obliku, objavljenog u "Hrvatskom športu" broj 9 iz 1944. godine (srpanj ili kolovoz).

Više

Inž. Radovan Lipovšćak jedan je od utemeljitelja «Zlatne piruete», natjecanja u umjetničkom klizanju u Zagrebu. Inž. Lipovšćak ostavio je traga i u veslačkom sportu: aktivno je veslao u VK Gusaru i kasnije u AVK Mladosti, gdje je dugo godina bio i tajnik kluba. Ovo je sjećanje o tome kako se dogodilo da inž. Lipovšćak napusti veslanje i vrati se sportu iz svoje mladosti – umjetničkom klizanju.

Više

Jedna slika - tisuću riječi. Još je bolje više slika ali i nekoliko riječi objašnjenja, pogotovo kad se slike promatraju s vremenske udaljenosti od preko pola stoljeća.

Zahvaljujući slikama koje su nam dali na raspolaganje Mladen Adam, Vedran Klepac, Željko Plašćar, Miroslav Zdilar te slikama i opisima  prof. dr. Branka Vuletića donosimo izbor fotografija nastalih od 1955. do 1958. godine s pratećim opisima.

Više

Od 1962. do 1964. u Mladosti je veslala momčad osmerca podmlatka koja u tadašnjoj Jugoslaviji nije izgubila niti jednu utrku. Ta izuzetna generacija veslača prestala je veslati kad su četvorica trebala postati seniori pa više nisu mogli veslati zajedno. Prijateljstvo i osjećaj zajedništva održali su do danas te se povremeno viđaju, a uz okrugle obljetnice okupe i na zajedničkoj večeri.

Zahvaljujući zapisima, komentarima, fotografijama, novinskim isječcima Nenada Patakya i Vedrana Klepca, članova tog osmerca, možemo steći uvid u način treninga, poimanje sporta, fizičku građu i život tadašnjih veslača.

Više